چسبندگی زبان به کف دهان

Ankyloglossia

زبان برای کارکرد نرمال خود در حفره دهان ، باید کاملا متحرک باشد و قدرت تحرک در تمام جهات ، به آن اجازه میدهد تا کارهایی از قبیل تکلم ، جویدن غذا ،چشایی ، حفاظت از راه هوایی و ریه ها و بینی را انجام دهد . هرگونه کاهش دامنه حرکتی ، باعث اختلال در عملکرد طبیعی شده و مشکل آفرین خواهد بود . در چسبندگی زبان به کف دهان ،یک اختلال در روند رشد و نمو زبان ، باعث عدم تحلیل رفتن نوار بند مانند زیر زبان شده و به دلیل وجود این چسبندگی در زیر زبان ، حرکت نرمال زبان دچار اختلال میشود .این مساله ارثی بوده و میتواند در سایر افراد خانواده هم دیده شود .

مشکلات چسبندگی زبان به کف دهان

  • بسته به میزان چسبندگی ، شدت علایم متفاوت خواهد بود .در انواع خفیف ممکن است کودک ، مشکلات زیادی نداشته باشد . در انواع شدید به دلیل کوتاهی بند زیر زبان ، شکل زبان ممکن است شبیه قلب شود . در این نوع ممکن است این مشکلات برای کودک ایجاد شود :
  • اختلال در مکیدن شیر از سینه مادر
  • گرسنگی مداوم
  • عدم وزن گیری
  • اختلال در تکلم
  • مشکلات بلع و جویدن غذا ( در مرحله اول بلع که جویدن بسیار مهم است ، اختلال وجود دارد . جهت مطالعه به مقاله اختلال بلع مراجعه شود )
  • اختلال در مکیدن یا لیس زدن مواد غذایی
  • احتمال اختلال تنفسی خواب و اسپیراسیون ( ممکن است اختلال تنفسی حین خواب رخ دهد جهت مطالعه به مقاله اختلال خواب مراجعه شود )
  • پوسیدگی دندانها ( به دلیل اختلال در بلع و کاهش حرکات زبان ، باقی ماندن مواد غذایی در حفره دهان ، باعث پوسیدگی دندانها شده و میتواند عامل بوی بد دهان در بزرگسالانی باشد که مشکل چسبندگی زبان را تا سنین بزرگسالی رفع نکرده اند . جهت مطالعه به مقاله بوی بد دهان مراجعه شود )
  • در مادرانی که به کودک خود از سینه شیر میدهند ، ممکن است ، زخم نوک سینه
    تورم و التهاب سینه ها ، کاهش جریان شیر دیده شود . کودک ، به دلیل مشکلاتی که در مکیدن دارد ، حین شیر خوردن ، صدای کلیک مانند تولید میکند .
چسبندگی زبان در دهان

ارزیابی و تشخیص چسبندگی زبان به کف دهان

شیوع این مشکل در پسر بچه ها سه برابر دختران است . به راحتی در برخورد اولیه با کودک ، حین بررسی قابل رویت خواهد بود . حتما باید سابقه ارثی و فامیلی پرسیده شود چون موارد ژنتیکی و ارثی هم وجود دارد و گاهی تمام اعضای یک خانواده ممکن است دچار این مشکل باشند . میزان چسبندگی و قدرت حرکت زبان باید بررسی گردد . در موارد خفیف ، محدودیتهای حرکتی بسیار کم است و مشکلات زیادی ایجاد نميشود .در چسبندگی شدید ، زبان حین بیرون آورده شدن از دهان ، از قسمت وسط ، حالت کشیدگی پیدا کرده و شبیه عدد ۵ یا قلب میشود و اصلا به طرفین حرکت نمیکند.

چسبندگی زبان در دهان

درمان چسبندگی زبان به کف دهان

بین متخصصین در مورد نحوه درمان تفاوت نظر وجود دارد . اگر نوع خفیف وجود داشته باشد و اختلال عمده ای ایجاد نکند ، برخی معتقدند اقدام اورژانس نیاز نیست و میتوان صبر نمود و در صورت رخداد اختلال در تغذیه یا تکلم تا قبل از سن دو سالگی برای رفع چسبندگی اقدام کرد . اما برخی معتقدند در همان برخورد اولیه ،با برش ساده در شرایط مطب میتوان فرم خفیف را درمان کرد که این روش فرنوتومی نام دارد که بدون بیهوشی قابل انجام بوده و درد و خونریزی یا عارضه خاصی ندارد و بلافاصله مادر میتواند به کودک از سینه خود شیر دهد .
در انواع شدید با چسبندگی زیاد و بند ضخیم زیر زبان ،جراحی در شرایط اتاق عمل و با بیهوشی قابل انجام است و عمل جراحی آن ، فرنولوپلاستی نام دارد که در طی آن چسبندگی زیر زبان ، پس از تصحیح شدن ، با بخیه زدن ترمیم میشود .
چون حرکت زبان در تکلم نقش اساسی دارد ، تا قبل از شکل گیری کلام ، باید اقدام به رفع چسبندگی زبان به کف دهان کرد .

دکتر روح انگیز صفی خانی

دکتر روح‌انگیز صفی خانی

جراح و متخصص گوش و حلق و بینی

دارای بورد تخصصی از دانشگاه تهران

عضو انجمن رینولوژی و جراحان سر و گردن

بازدید از مقالات