توده های گردن
NECK MASS
شیوع توده های گردنی در سنین مختلف
از جمله شایعترین علت مراجعه افراد به پزشکان وجود توده گردن در سنین مختلف است . این مساله میتواند بسیار برای بیمار و اطرافیان او شک برانگيز و نگران کننده باشد . به دلیل آناتومی پیچیده و حساس ناحیه گردن اجزای تشکیل دهنده این منطقه هرکدام به تنهایی یا در ارتباط با سایر اجزا میتوانند منشا ایجاد توده های متفاوت باشند .
به طور کلی توده های گردن را بر اساس منشا به انواع زیر تقسیم میکنند :
مادرزادی
التهابی
نئوپلاستیک
بیماران را بر اساس سن به دو رده کودکان (زیر 18 سال) و بزرگسالان (بالای 18سال) تقسیم می توان کرد . در برخورد اولیه باید شرح حال کاملی از بیمار گرفت . طول مدت ایجاد توده و خصوصیات آن . علایم همراه از قبیل درد ، دیسفاژی ،کاهش وزن ، گرفتگی صدا، خلط خونی ، درد گوش یا گلو ،تنگی نفس، تب ،سابقه سرماخوردگی اخیر ،کاهش شنوایی، زخمهاي دهان یا صورت ،سابقه جراحی یا رادیو تراپی قبلی ،بیماریهای خانوادگی و ارثی،سابقه ضربه به گردن و سابقه بستری قبلی و مصرف دارو باید مد نظر باشد. سابقه تزریق واکسن باید چک شود .
معاینه سیستمیک و بررسی غدد لنفاوی در سایر مناطق بدن و ارزیابی وجود هپاتو اسپلنو مگالی و لکه ها ی پوستی در سطح بدن باید انجام شود. بررسی هایی از قبیل ازمایش خون و تستهای پوستی و هورمونی و ارزیابی های سیستم ایمنی ممکن است نیاز باشد .سابقه نگهداری یا تماس با حیوانات و پرندگان و سابقه گزش توسط حشرات نیز باید سوال گردد . مصرف سیگار و الکل و سایر دخانیات زمینه ساز تعداد زیادی از توده های نئو پلاستیک بوده و باید مد نظر باشد.
در دسته بدخیم موارد زیر را میتوان نام برد
- لنفوم
- کانسر تیرویید
- سارکومای بافت نرم
- تومورها بدخیم غدد بزاقی
- کانسر پاراتیرویید
- تومورهای بدخیم عصبی و عروقی
- ملانوم و سایر کانسر های پوستی
برای بررسی توده های متاستاتیک باید سیستم گوارش و ریه و توراکس کامل بررسی گردد . بعد از تشخیص بسته به مورد درمان لازم انجام میشود و پیگیری نتیجه درمان حتما باید انجام گردد .