از بین رفتن حس بویایی در اثر ویروس کرونا
Anosmia After Corona Virus Infection
با شروع همه گیری ویروس کرونا در سراسر جهان ، پزشکان و محققان متوجه شیوع بالای کاهش یا از بین رفتن حس بویایی در افراد آلوده به ویروس شدند .
طبق بررسی هایی که انجام شده و هنوز ادامه دارد ،از بین رفتن بویایی اغلب در افرادی که به نوع خفیف بیماری مبتلا میشوند ، دیده میشود و حتی میتواند به شکل تنها علامت ابتلا به ویروس کرونا باشد . بیماری در همراهی با تب ، سرفه یا کوفتگی بدن و یا بدون این علایم و تنها به شکل عدم بویایی و چشایی ظاهر شود . چون کاهش یا از بین رفتن بویایی ، با مشکلات چشایی هم اغلب همراه است ، پس این سری از بیماران مبتلا به کرونا ، درگیری های چشایی هم خواهند داشت ( به مقاله چشایی مراجعه شود ) . علل کاهش یا از بین رفتن بویایی بسیار وسیع است ( به مقاله بویایی مراجعه شود )
در صدر علل مشکلات بویایی ، ابتلا به عفونتهای ویروسی تنفسی است که ویروس کرونا هم جزی از آن میباشد .ویروسهای انفلوانزا و سرماخوردگی سردسته این عفونتهای تنفسی هستند .
طبق تحقیقات انجام شده علت رخداد از بین رفتن حس بویایی در اثر ویروس کرونا رخداد انسداد بینی ، ایجاد التهاب در بافتهای عصبی منطقه گیرنده های بویایی در مخاط بینی است . با رخداد گرفتگی بینی و التهاب در منطقه بویایی در بینی ، امکان تماس مولکول های بو با سلولهای گیرنده بویایی از بین میرود . ( به مقاله گرفتگی بینی مراجعه شود )
در تحقیقات جدید در مورد کرونا ، محققان متوجه شده اند که برخی حاملان بی علامت ویروس کرونا ، فقط ممکن است دچار از بین رفتن حس بویایی شوند . نکته مهم این است که افرادی که از بین رفتن بدون دلیل حس بویایی دارند ، بهتر است کلیه اصول بهداشتی و قرنطینه را در ارتباط با اطرافیان انجام دهند چون احتمال آلوده بودن آنها به ویروس کرونا بالاست .
در اغلب افراد درگیر ، طی یک هفته تا 10 روز ، روند بهبود شروع میشود اما گاهی تا چندین هفته و حتی چند ماه بهبودی زمان میبرد و حتی ممکن است هیچگاه بهبودی متاسفانه رخ ندهد . جهت تسریع روند بازگشت بویایی میتوان از درمانهای کمکی و بازتوانی بویایی کمک گرفت ( به مقاله بویایی مراجعه شود )
مشکل دیگری که برخی افراد در طی روند بازگشت حس بویایی با آن مواجه میشوند ، احساس بوی بد در بینی است که شبیه بوهایی از قبیل سطل زباله ، ماهی فاسد ، سوختگی و … است . این حالت به مرور زمان کاهش خواهد یافت و از شدت احساس آن کاسته میشود اما ممکن است زمان زیادی طول بکشد تا کامل رفع گردد . شستشوی مکرر با سرم های نمکی بسیار مفید است .استفاده از مکمل های ویتامین سی و زینک بی ضرر است .
مکمل های ویتامین سی و ویتامین A و زینک بی ضرر است . درون مخاط بینی را میتوان با پماد ویتامین A چشمی یا اسپری های روغنی بینی مرتب چرب کرد .
دکتر روحانگیز صفی خانی
جراح و متخصص گوش و حلق و بینی
دارای بورد تخصصی از دانشگاه تهران
عضو انجمن رینولوژی و جراحان سر و گردن