مراقبت های بعد از عمل انحراف بینی
Post Septoplasty Care
عمل تصحیح انحراف بینی یکی از شایعترین اعمال جراحی انجام شده در مراکز جراحی گوش و حلق و بینی است .
در بعضی بیماران به دلیل شدت زیاد انحراف و وجود کجی در ظاهر خارجی بینی همزمان عمل زیبایی بینی( به مقاله جراحی زیبایی بینی مراجعه شود ) هم انجام میشود .
در اغلب افراد ، این جراحی تحت بی هوشی کامل انجام میگیرد اما برخی مراکز جراحی بسته به نظر متخصص بی هوشی ، ممکن است از بی هوشی های سبک تر و موضعی استفاده کنند .
نکاتی مهم درباره عمل انحراف بینی
تیغه وسط بینی نقش مهمی در عملکرد مسیر تنفسی بینی دارد . چون کف بینی در واقع سقف ناحیه دهان است ، هرگونه عمل جراحی به دلیل مجاورت نزدیک با سقف دهان و ریشه دندانها ، احتمال ایجاد درد در نواحی مجاور را دارد . خونریزی در ساعات اولیه پس از جراحی امکان رخداد دارد و نگران کننده نیست مگر آنکه شدید و حجیم باشد که در آن صورت نیاز به پیگیری دارد ( به مقاله خونریزی بینی مراجعه شود )
پس از جراحی جهت حفظ موقعیت تصحیح شده سپتوم ، طرفین تیغه وسط بینی که در خط وسط قرار داده شده ، از تامپون یا نگهدارنده داخلی استفاده میشود .
این تامپون ها و نگهدارنده ها میتوانند از جنس گازهای استریل آغشته به پماد های آنتی بیوتیک یا مواد با قوام بیشتر مثل سیلیکون های مخصوص یا صفحات پلاستیکی خاص باشند . این نگهدارنده ها کار حفظ موقعیت جدید برای سپتوم را انجام میدهند .
دستورات پس از عمل انحراف بینی
مصرف داروهای تجویزی توسط جراح اهمیت زیادی دارد . در چند روز اول پس از عمل ، بالا نگه داشتن سر جهت کاهش تورم و خونریزی مفید است . بهتر است بیمار در رژیم غذایی از مایعات و مواد نرم استفاده کند تا نیاز به جویدن طولانی مدت نباشد چون به دلیل انسداد بینی به دلیل وجود تامپون ها یا نگهدارنده ها جویدن طولانی سخت میباشد از سوی دیگر احتمال رخداد درد به دلیل دستکاریهای کف بینی و سقف دهان ، وجود دارد .
مسواک زدن دندانهای بالا ، بهتر است در چند روز اول پس از عمل انجام نشود چون ممکن است باعث درد و افزایش حساسیت گردد .
دهان شویه بسیار مفید است و به کاهش ترشحات پشت حلق که وجود خواهد داشت ، کمک زیادی میکند .
به دلیل وجود تامپون یا نگهدارنده درون بینی و بخیه های منطقه جراحی شده ، ترشح پشت حلق وجود خواهد داشت و با مصرف داروها و انجام دهان شویه تا حد زیادی کاهش خواهد یافت و پس از خارج شدن نگهدارنده ها و تامپون ها قطع میشود ( جهت مطالعه به مقاله ترشح پشت بینی و حلق مراجعه شود )
بخیه های محل عمل در اغلب مواقع از جنس مواد قابل جذب بوده و پس از مدت کوتاهی خودشان دفع خواهند شد اما گاهی جهت ثابت نمودن موقعیت نگهدارنده ها ، از بخیه های کشیدنی استفاده میشود که پس از عمل باید خارج گردند .
کشیدن بخیه ها، نیاز به بیهوشی نداشته و در مطب انجام میشود .
در چند روز اول خصوصا تا زمانی که درون بینی تامپون وجود دارد ، بهتر است فرد استراحت کند و از انجام فعالیت های سنگین پرهیز نماید .
دوش گرفتن اگر کوتاه و سریع باشد مشکل ساز نیست اما بهتر است فرد در چند روز اول پس از عمل حمام نکند چون به دلیل بسته بودن مسیر بینی به خاطر تامپون ها ، مشکل تنفسی امکان رخداد دارد و احتمال خروج ناگهانی تامپون و رخداد خونریزی نیز وجود دارد .
تامپونهای 3 تا 5 روز بعد از عمل در مطب خارج میشود اما ممکن است جهت ادامه حفظ موقعیت سپتوم ، نگهدارنده ها مدت زمان بیشتری در بینی حفظ شوند .
از رخداد ضربه به بینی خصوصا افرادی که همزمان جراحی زیبایی بینی انجام داده اند ، باید پرهیز کرد .
مصرف غذاهای پر چاشنی و محرک توصیه نميشود چون میتواند باعث تحریک عطسه و سرفه شود که با وجود بسته بودن مسیر بینی ، میتواند مشکل ساز شود و باعث خروج زودرس تامپون بینی گردد .
غذاهای نفاخ و زیاد سفت هم توصیه نمیگردد چون با رخداد نفخ و یبوست میتواند باعث ناراحتی بیمار گردد . مصرف آب و مایعات فراوان و استفاده از سبزیجات و مواد غذایی ملین از جمله روغن زیتون و انواع سالادها مفید است . تورم بینی و ناحیه لب و فک فوقانی پس از عمل نگران کننده نیست و تدریجا رفع خواهد شد .
مصرف مکمل ها منعی ندارد اما داروهای ضد انعقاد پس از عمل حتما باید با نظر پزشک مصرف گردد چون میتواند باعث شروع خونریزی بینی گردد .
قطعات غضروفی و استخوانی که پس از عمل به بیماران نشان داده میشود ، بهتر است جهت حفظ ذخیره بافتی بیمار ،مدت 6 ماه تا 1 سال نگهداری گردد تا اگر زمانی در طی اعمال جراحی ترمیمی به آنها نیاز شد ، در دسترس باشد .
پس از خروج تامپونها ، شستشوی مرتب درون بینی با سرم های نمکی به روند بهبود زخم و کاهش خشکی مخاطی ، کمک میکند و از تشکیل دلمه درون بینی جلوگیری مینماید . فین کردن و کشیدن بینی خصوصا در روزهای ابتدایی پس از عمل ، حتی پس ازخارج کردن تامپون ها و کشیدن بخیه ها ، توصیه نمی شود .
شستشوی بینی با سرم نمکی باید روزانه چند بار انجام گردد .اگر نخی از دورن بینی آویزان شد ، بهتر است توسط بیمار کشیده نشود و فقط از نقطه اتصال به بینی قطع گردد .
برخی بیماران پس از خروج تامپون ها ، ازاحساس بوی بد دورن بینی شاکی هستند که به خشک شدن ناحیه بخیه ها و تشکیل دلمه در منطقه جراحی مربوط میشود و با شستشوی مرتب با سرم نمکی و مصرف کوتاه مدت آنتی بیوتیک ها رفع خواهد شد .
دکتر روحانگیز صفی خانی
جراح و متخصص گوش و حلق و بینی
دارای بورد تخصصی از دانشگاه تهران
عضو انجمن رینولوژی و جراحان سر و گردن