انحراف تیغه بینی

(سپتوم)

Nasal Septal Deviation

تعریفی از انحراف تیغه بینی

انحراف سپتوم (تیغه وسط بینی ) که از آن به انحراف بینی یاد می شود از موارد شایع انسداد فیزیکی بینی است .
انحراف بینی در چند حالت ممکن است دیده شود :
در نوع اول تنها در مسیر تنفسی بینی بوده و در ساختار خارجی بینی تغییری ایجاد نمی کند .در نوع دوم علاوه بر مسیر تنفسی کف بینی در نمای خارجی بینی هم قابل رویت است که منجر به کجی در ظاهر بینی نیز می شود . در نوع سوم انحراف فقط در نمای خارجی بینی وجود داشته و مسیر تنفسی اختلال ندارد . علت عمده انحرافات بینی عوامل مادرزادی و تروماهای جنینی و حین تولد است . در درجه دوم تروماهای خارجی هستند. از جمله علل شایع انحراف تیغه بینی شکستگی بینی است جهت اطلاعات کاملتر به مقاله شکستگی بینی مراجعه شود .

دکتر روح انگیز صفی خانی
گالری
انحراف تیغه بینی (سپتوم )

علایم انحراف بینی بسته به شدت آن شامل موارد زیر می شود :

 

  • انسداد تنفسی 

  • اختلالات خواب ؛ از علل شایع اختلال تنفسی خواب وجود انحراف تیغه بینی و انسداد تنفسی به دنبال آن است جهت مطالعه بیشتر به مقاله اختلال تنفسی خواب مراجعه شود .

  • تنفس صدادار و خر خر

  • مشکلات بویایی ،انحراف تیغه بینی از علل کاهش حس بویایی است جهت مطالعه به مقاله بویایی مراجعه شود 

  • اپیستاکسی

  • سینوزیت ، در موارد انحراف تیغه بینی که شدت زیادی دارد اختلال در مسیر نرمال سینوسها می‌تواند باعث سینوزیت شود
    جهت مطالعه بیشتر به مقاله سینوزیت مراجعه شود

  • انحراف نمای خارجی بینی

  • ترشحات پشت حلق

در موارد خفیف ممکن است بیمار علامت واضحی نداشته باشد .

انحراف تیغه بینی (سپتوم )

جهت تشخیص می توان از معاینه فیزیکی ساده یا با کمک اندوسکوپی بینی وروشهای تصویر برداری از قبیل سی تی اسکن و MRI کمک گرفت . درمان انحراف بینی عمل جراحی (سپتوپلاستی)است و بسته به شدت انحراف و میزان علایم بیمار تصمیم به تصحیح توسط جراحی گرفته می شود . در روش جراحی قسمتهایی از سپتوم که انسداد ایجاد نموده تصحیح می گردد تا مسیر تنفس باز شود .

اگر علت انسدادی دیگری از قبیل بزرگی شاخک تحتانی که احتمال همراهی آن با انحراف سپتوم زیاد است هم وجود داشته باشد باید رفع گردد .بعد از عمل انحراف بینی گچ گیری خارجی انجام نمی گیرد ولی جهت حمایت از محل تصحیح شده و تسهیل بهبودی، تامپون گذاری بینی و در مواردی اسپلینت داخلی انجام می گردد . که ۳ تا ۵ روز بعد از عمل خارج می گردد .رعایت رژیم غذایی نرم و استراحت نسبی و مصرف داروها و عدم استحمام توصیه می شود.

انحراف تیغه بینی (سپتوم )

تا زمان خارج کردن تامپون ها ترشح خونابه ای از پشت حلق وجود خواهد داشت . نباید قبل از زمان مقرر بیمار اقدام به خروج تامپون یا اسپلینت نماید . درد محل عمل و ترشح از تامپونها وجود خواهد داشت اما در موارد درد شدید ، خونریزی فعال و تب و لرز ویا استفراغ و راشهای جنرال و افت فشار خون باید به مرکز درمانی مراجعه شود .

انحراف تیغه بینی (سپتوم )

خارج کردن تامپون و اسپلینت داخلی آسان بوده و نیاز به بیهوشی یا بی حسی ندارد و جای نگرانی نیست . تا حدود یک ماه بعد از عمل بهتر است بیمار بافشار فین نکند و ضربه به بینی وارد نشود رفتن به استخرهای عمیق نیز توصیه نمی شود . بلند کردن اجسام سنگین نیز بهتر است محدود گردد.

اکثرا بخیه ها نیاز به کشیدن ندارند و جهت سهولت در پاکیزگی بینی و جلوگیری از خشک شدن سر بخیه ها شستشو با سرم نمکی توصیه می گردد.در مواردی که انحراف تیغه بینی از انواعی است که در نمای خارجی بینی وجود دارد رفع کامل آن نیازمند انجام جراحی سپتورینوپلاستی می باشد و تنها با سپتوپلاستی مشکل قابل رفع نخواهد بود. از علل شایع انجام جراحی زیبایی بینی انواعی از انحراف بینی است که در نمای خارجی هم مشهود می‌باشد و جهت رفع کامل آن نیاز به عمل رینوپلاستی وجود دارد .جهت مطالعه کامل به مقاله جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی مراجعه شود .

دکتر روح‌انگیز صفی خانی

جراح و متخصص گوش و حلق و بینی

دارای بورد تخصصی از دانشگاه تهران

عضو انجمن رینولوژی و جراحان سر و گردن

بازدید از مقالات