پولیپ بینی

Nasal polyp

سندروم ایگل

«پولیپ بینی»

پولیپ‌ بینی توده‌هایی خاکستری تا کرم رنگ هستند که درون حفره بینی و گاهی سینوس قرار دارند(جهت مطالعه بیشتر به مقاله پولیپ‌های بینی و سینوس مراجعه شود) ،اکثراً خوش خیم هستند.
این توده‌ها اکثراً در افراد مبتلا به آلرژی (جهت مطالعه بیشتر به مقاله آلرژی مراجعه شود)و آسم دیده می‌شود
اکثراً دو طرفه بوده ولی می‌توانند یک طرفه هم باشند . با انسداد مسیر بینی و تخلیه سینوس یک سری مشکلات به علت پولیپ‌ها برای بیمار ایجاد می‌شود .
اغلب در بزرگسالان دیده می‌شود و در کودکان کمتر شیوع دارد.


علائم پولیپ بینی⇓

شکستگی بینی

تشخیص پولیپ بینی

اکثر بیماران به دلیل وجود مشکلات مرتبط با وجود توده در بینی مراجعه می‌کنند

در بعضی موارد توده آنقدر بزرگ هست که خود بیمار آن را دیده مراجعه کرده است
همانطور که در علائم توضیح داده شد خیلی از بیماران به دلیل گرفتگی بینی و اختلال تنفسی خواب و خروپف و همچنین مشکلات مرتبط با سینوزیت و کاهش بویایی مراجعه می‌کنند. گاهی آنقدر پولیپ‌ها بزرگ است که باعث تغییر شکل بینی و افزایش فاصله بین چشم‌ها می‌شود و شکل ظاهری چهره را مخدوش می‌کند. علاوه بر معاینه از روش‌های تشخیصی تصویربرداری از قبیل سی تی اسکن و ام آر آی حتماً باید کمک گرفت. انجام روش‌های تصویربرداری به تشخیص میزان وسعت بیماری و مسیرهای درگیر کمک می‌کند.
در اکثر مواقع پولیپ‌های بینی خوش خیم هستند ولی خیلی از توده‌هایی که بدخیم هستند هم باید مدنظر باشد و در موارد مورد شک حتماً نمونه برداری از توده بینی انجام گردد(به مقاله توده‌های بینی و سینوس مراجعه شود)
اگرچه شرح حال و معاینه و انجام روش‌های تصویربرداری بسیار به تشخیص کمک می‌کنند اما تشخیص نهایی بعد از بررسی پاتولوژی مشخص می‌شود.

«درمان پولیپ بینی»

بسته به میزان شدت بیماری و علائمی که بیمار با آن درگیر است روش‌های درمانی متفاوت می‌باشد که شامل استفاده از داروها و روش‌های جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس می‌باشد( به مقاله جراحی آندوسکوپی سینوس مراجعه شود )
با توجه به علایم بیماران داروها تجویز می‌شود و میتواند شامل آنتی‌بیوتیک ، ضد آلرژی و اسپری های بینی باشد .در بیمارانی که آلرژی شدید و آسم دارند حتماً درمان این دو مورد باید به دقت انجام گردد چون کنترل آلرژی و آسم به بهبود پولیپ بینی کمک می‌کند
بعضی از افرادی که پولیپ بینی و آسم دارند ،حساسیت به داروی آسپرین هم دارند و با مصرف آسپرین ممکن است دچار حمله بسیار شدید آسم و افزایش شدت مشکلات مرتبط با پولیپ بینی شوند پس در این بیماران مصرف آسپرین باید منع شود.
نکته خیلی مهم در ارتباط با درمان بیماران مبتلا به پولیپ و آسم این است که حتماً باید به آنها توضیح داده شود که عمل جراحی یک روش کمکی برای بهبود سریع‌تر و اثر بهتر داروهای تجویزی است و به هیچ عنوان یک روش قطعی درمان نیست و با وجود جراحی و برداشتن پولیپ‌ها ممکن است بیماری دوباره عود نماید
هرچه شدت بیماری آسم و میزان پولیپ‌ها بیشتر باشد احتمال عود آن پس از جراحی بیشتر خواهد بود
شستشوی مکرر محل جراحی و استفاده از داروهای تجویزی و کنترل آسم و آلرژی زمینه‌ای می‌تواند میزان عود را کم نماید( به مقاله آلرژی مراجعه شود )

 از صفحه ویدیوهای پس از عمل بینی دیدن فرمایید

دکتر روح انگیز صفی خانی

دکتر روح‌انگیز صفی خانی

جراح و متخصص گوش و حلق و بینی

دارای بورد تخصصی از دانشگاه تهران

عضو انجمن رینولوژی و جراحان سر و گردن

بازدید از مقالات